Dictionar englez roman - Dictionar englez-roman online - Traduceti din limba engleza in limba romana

Despre saluturiSalutul este o parte nelipsita in procesul de interactiune dintre oameni. In fiecare limba exista numeroase forme de salut, in functie de clasa sociala careia ii apartin interlocutorii, de nivelul profesional, educatie, principii morale, tipul de cultura din regiunea respectiva, tipul de relatie dintre interlocutori sau situatie.


In marea majoritate a cazurilor (atat in spatiul european, cat si in multe locuri din celelalte continente), se obisnuieste ca barbatul sa salute primul femeia. Continuand pe aceasta idee, este un obicei ca persoanele mai tinere sa salute persoanele mai in varsta, in semn de respect. In cadrul unei companii multinationale spre exemplu, cei inferiori profesional ii saluta pe sefi (cu exceptia cazului de mai sus, cand femeia este salutata chiar daca este pe o pozitie mai mica in organigrama). Cand o persoana noua patrunde intr-o incapere in care alte persoane se afla, acesta trebuie sa fie prima care saluta. In toate cazurile trebuie sa se raspunda la salut.


Saluturile pot diferi de la tara la tara. Spre exemplu, in Statele Unite unul din obiceiurile de salutare adoptate de tinerii adolescenti este batutul palmei ("hi5") sau ciocnitul usor al pumnului. La noi in tara, pe de alta parte, este mult mai obisnuita strangerea mainii drepte. Acesta nu trebuie sa fie insa nici foarte puternica, nici foarte slaba. O vorba veche spune ca poti ghici caracterul unui barbat dupa modul in care "da noroc".


De asemenea, saluturile difera de la o perioada de timp la alta, desi unele forme se pastreaza. Acum cateva decenii, cand moda sugera ca barbatii sa poarte palarie, se considera politicos ca inaintea salutului acestia sa isi dea jos palaria. Un alt semn de politete din partea barbatilor este aplecarea usoara a capului. In cazul femeilor, un mic zambet poate completa cu succes un salut.


Dintre gesturile care nu se fac in timpul unui salut amintim fumatul, tinutul mainilor in buzunare sau in manusi, sau sezutul pe scaun atunci cand este salutat cineva care se afla in picioare.


In cazul saruturilor, cel al mainii este mai putin obisnuit in zilele noastre, iar sarutul pe obraz ar trebui realizat in locatii mai intime. In unele din tarile muslumane este interzis sarutul pe strada, acest gest putand duce chiar la arestarea celor care il fac.


Un limba engleza avem urmatoarele feluri de salut:


EnglezaRomana
Hello! / Hi!Salut!
How are you? / What's up?Ce mai faci?
Pleased to meet you. / Nice to meet you.Incantat(a) de cunostinta
Goodbye! / Bye! / BBye!La revedere!
Have a great day! / Have a good day!Sa aveti o zi minunata! / Sa aveti o zi placuta!
Best regards! / Best wishes!Cele mai calde salutari! / Cele mai calde dorinte!
Good morning! / MorningBuna dimineata!
Good afternoon!Buna ziua!
Good evening!Buna seara!
Good night!Noapte buna!
Merry Christmas! / Happy Christmas!Craciun Fericit!
Happy Easter!Paste Fericit!
Happy Birthday! / Happy New Year!La multi ani!
Congratulations! / Well Done! / Good job!Felicitari! / Foarte bine! / Bine lucrat!
Good Luck!Succes! / Noroc!
Get well soon!Insanatosire grabnica!
Give me 5!Bate palma!
Recomandare

Ai nevoie de un dictionar roman englez in schimb? Incearca-l pe cel propus de noi.

Reclama

Teste online de limba engleza

Sondaj de opinie

Ce parere aveti despre dictionarul nostru online?

Foarte buna
Buna
Sunt indiferent/a
Rea
Foarte rea


Rezultatele sondajului