Dictionar englez roman - Dictionar englez-roman online - Traduceti din limba engleza in limba romana

De ce limba engleza?


Se spune, cu o convingere absoluta, despre limba engleza ca ar fi cea mai vorbita limba de pe glob. Totusi, ideea este doar partial adevarata si exista un motiv foarte bine intemeiat pentru acest paradox: numarul de vorbitori. Conform unor studii efectuate intre anii 2004 si 2007, existau, in intreaga lume, in jur de 508 milioane de vorbitori de engleza, aflati, bineinteles, la diferite nivele de cunoastere a acestei limbi. Numarul pare de-a dreptul impresionant, dar raportandu-ne la populatia planetei, care in acel moment se apropia vertiginos de 7 miliarde, semnificatia celor 508 milioane de vorbitori de engleza incepe sa para mai putin importanta. Totusi, chiar si asa, engleza se afla pe un prestigios loc doi si castiga in fiecare an cel putin 20 de milioane de vorbitori. Care este cea mai vorbita limba de pe planeta? Este simplu: mandarina. Pentru necunoscatori, mandarina se numeste “chineza”, dar limba chineza nu exista, ca atare. Intreaga populatie a Chinei vorbeste o serie dialecte, toate derivate dintr-o limba ce a fost comuna acum foarte multe milenii. Cel mai vorbit dialect si cel considerat a fi “limba oficiala” a Chinei este mandarina, care se poate lauda cu mai mult de 1 miliard de vorbitori.


Am sustinut ca ideea cum ca engleza ar fi cea mai vorbita limba de pe Terra este doar partial gresita. Partea adevarata si motivul pentru care aceasta informatie eronata este acceptata ca atare este urmatoarea: engleza este limba oficiala in cele mai multe tari de pe glob. Daca adunam populatia acestor tari, in care este inclusa si India, suma persoanelor care ar trebui sa vorbeasca engleza in mod fluent devine mult mai mare de 508 milioane si chiar cam de doua ori mai mare decat numarul persoanelor care vorbesc mandarina. Prin urmare, din date oficiale, vorbitorii de engleza ajung la 2 miliarde cu foarte mare usurinta. Adevarul este, insa, cu totul altul: din cei peste 1 miliard de locuitori ai Indiei, abia o cincime din ei vorbesc catusi de putin engleza, care se invata doar in scoli. Majoritatea populatiei Indiei este mult prea saraca pentru a-si permite sa mearga la scoala si nu invata niciodata una din cele doua limbi oficiale ale tarii.


Totusi, chiar si asa, cu “doar” 508 milioane de vorbitori, limba engleza este cea mai vorbita limba pentru generatiile sub 40 de ani, care s-au nascut si au crescut in era digitala. Practic, toate afacerile, de orice natura ar fi ele, se desfasoara in limba engleza. Se vinde, se cumpara si se negociaza intens, iar cuvintele folosite nu sunt cele ce apartin limbii cu care s-a nascut vorbitorul, ci cele pe care le foloseste intreaga comunitate. Datorita fenomenului de globalizare, fenomen inceput cu foarte multa vreme in urma, a fost nevoie stabilirea unei limbi oficiale a afacerilor si deoarece, pana in urma cu doua secole, englezii erau “stapanii marilor” si, prin urmare, a comertului, limba pe care acestia o vorbeau a fost adoptata drept mijloc oficial si global de comunicare. Prin urmare, comerciantii vorbesc limba engleza. Dar lumea nu contine doar comercianti, nu-i asa?


Secole de-a randul, limba latina a fost considerata a fi cea mai pura limba si singura in care oamenii de stiinta puteau comunica. Paradoxal si ironic, totodata, latina era si limba in care se tineau majoritatea slujbelor religioase, chiar daca oamenii nu o intelegeau. Totusi, incepand cu secolul al XVIII – lea, cand a debutat revolutia industriala in Anglia, oamenii de stiinta au inceput, incetul cu incetul, sa isi comunice ideile in limba lor natala. Pentru foarte multi dintre savantii perioadei respective, aceasta a fost engleza. Prin urmare, majoritatea ideilor care stau la baza tehnologiei actuale sunt de origine britanica, iar limba stiintei a devenit, incetul cu incetul, engleza. De asemenea, deoarece urmatoarea mare revolutie tehnologica, cea a computerelor personale, a inceput in Statele Unite ale Americii, in ultimele decenii ale mileniului trecut, toate persoanele care lucreaza cu programe computerizate trebuie sa aiba cunostinte extinse de limba engleza.


Un alt motiv pentru care engleza este atat de populara este imensa sa industrie de divertisment, al carei cartier general se afla la Holywood, in Los Angeles, California. Pentru inceput, este de mentionat si de retinut faptul ca industria americana de filme este cea mai profitabila industrie de gen din intreaga lume. Filmele americanilor sunt distribuite atat in intregul continent american, cat si in Europa, Asia, Australia si Africa. Prin urmare, partea din populatia acestor tari care isi permite sa vizioneze aceste filme va fi expusa in mod constant la limba engleza. Tinerii invata engleza foarte devreme, de la varste incepand de la cinci sau sase ani, deoarece privesc filme si desene animate care sunt create de catre vorbitori nativi de limba engleza. O data ajunsi la scoala primara, multi dintre copii isi imbunatatesc cunostintele de limba engleza sau si le corecteaza si sistematizeaza pe cele pe care le au deja.


Tot o parte integranta a imensei industrii de divertisment americane este si muzica. Practic, cei mai importanti artisti rock, pop, rhythm & blues, soul, funk si electronic sunt originari din Statele Unite ale Americii sau compun piese cu versuri in limba engleza. Motivul este simplu: daca o piesa muzicala este lansata cu succes pe piata americana, ea va fi preluata imediat si de restul lumii, iar vanzarile acelui artist vor creste spectaculos. Americanii insasi sustin ca “if you can make it in New York, you can make it anywhere”, adica “daca reusesti sa devii important la New York, o sa reusesti acest lucru oriunde”. New York – ul este considerat a fi orasul care da tonul in materie de muzica rafinata, moda sofisticata si arta abstracta in lume. Pe partea cealalta a continentului, Los Angeles – ul a devenit, incetul cu incetul, o adevarata capitala mondiala a spiritelor libere, a muzicii populare si a filmelor cu mare succes la publicul larg. Orice apare acum in aceste doua mari orase, va deveni important si esential pentru restul lumii in cateva zile sau cateva saptamani.


Conditiile de viata ridicate au acordat locuitorilor Statelor Unite ale Americii si Regatului Unit al Marii Britanii posibilitatea organizarii unor centre de invatamant superior cu adevarat remarcabile. In cazul Statelor Unite ale Americii, se vorbeste cele mai adesea despre universitatile din asa numita “Ivy League”, opt la numar, printre care se afla si Harvard, Princeton si Yale. Daca vorbim despre excelenta in invatamant in Anglia, primul nume care ar trebui sa ne intereseze este Cambridge. Universitatea este una dintre cele mai vechi de pe continentul european si una dintre cele mai bune. In mod evident, toti studentii acestor mari universitati trebuie sa vorbeasca limba engleza. Totusi, din ce in ce mai multi dintre ei nu sunt de origine americana sau britanica, ci sunt veniti din toate colturile lumii. Atunci cand termina perioada de studii, ei se intorc in tarile lor natale, unde aduc cunostintele acumulate, dar si limba vorbita pe timpul studentiei.


Recomandare

Ai nevoie de un dictionar roman englez in schimb? Incearca-l pe cel propus de noi.

Reclama

Teste online de limba engleza

Sondaj de opinie

Ce parere aveti despre dictionarul nostru online?

Foarte buna
Buna
Sunt indiferent/a
Rea
Foarte rea


Rezultatele sondajului